sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

Äidin kasvimaalla

Tänään oli harvinainen päivä: olimme kotona koko perhe. Minä tosin ehdin piipahtaa kasvimaalla - ensimmäistä kertaa kitkemishommissa koko kesänä. Kun vesiheinä kasvaa tarpeeksi pitkäksi, sitä on helppo kitkeä. Aika siistiä jälkeä sainkin aikaan.

Sipuleita olemme syöneet lähes päivittäin koko kesän ajan. Todellista lähiruokaa! Jouduin jo istuttamaan uuden erän, että satoa varmasti riittää syksyyn asti.
Takarivissä yrttipenkki, sitten salaatit, punajuuret ja pavut, keskellä sipulit, retiisit, porkkanat ja pinaatti. Edessä vielä minikokoinen mansikkamaa.
Yrttipenkin jokavuotinen ihmetyksen aihe on lipstikka, joka tuttuun diivamaiseen tapaansa kurkottelee jo tähtiin. Meidän perheen lihasopat maustuisivat jo yhdenkin oksan avulla vuodeksi eteenpäin, koko pehkolla ruokkisi puoli Suomea.

Myös piparminttu on kasvanut räjähdysmäisesti. Valitettavasti en vain ole vielä keksinyt, mihin tätä minttua voisi kotona hyödyntää. Perinteisemmistä yrteistä löytyy tilliä, persiljaa, valkosipulia, helteistä huolimatta kituutellen kasvavaa basilikaa sekä venäläistä rakuunaa.
Kasvimaata reunustaa mustikkaviljelmäni, Ainoa ja Alvaria. Sato vaikuttaa varsin lupaavalta. Tähän asti olemme saaneet tyytyä yksittäisiin maistiaismarjoihin.

5 kommenttia:

PrinsessaTrio kirjoitti...

Kyllä sulla on hieno kasvimaa!!! Mun piti myös istuttaa tuota mustikkaa mutta taitaa jäädä ens kesälle..

Ira kirjoitti...

Todella upea kasvimaa! Lipstikka on kyllä melkomoinen, millä ihmeellä saat sen noin kasvamaan? Puutarhurin ainesta... ;)

Titta kirjoitti...

Siistiä jälkeä, kyllä! :) Ja tuo kasvimaa on kyllä aina tosi kivan näköinen noiden reunusten ja laatoitusten ansiosta, jotenkin ryhdikäs.

HIIRIEMO kirjoitti...

Lipstikka on ihmeellinen. Ensin se kasvoi kukkapenkissä ohuessa mullassa samoihin mittoihin. Jokin vuosi sitten siirsin sen kasvimaalle ja siellä se viihtyy yhtä hyvin. Kukkapenkkiin ilmestyy joka vuosi uusi jättiläislipstikka. En uskalla näitä edes lannoittaa, kasvaisivat pian 10-metrisiksi. Luomua ovat siis!

Merruli kirjoitti...

Ihanan organisoitu kasvimaa. Oma kasvimaani on sinun hyötytarhaasi verrattuna melkoisen boheemi ilmestys. Lautareunat penkkeihin olisi kyllä saatava.