maanantai 26. tammikuuta 2009

SALAISIA KIRJAINTAIKOJA

3-vuotiaamme sai joululahjaksi erilaisia teknisiä vempaimia, joiden avulla voi opetella kirjaimia ja numeroita. Monta kirjainta onkin jo opittu, ja poika on herkistynyt bongaamaan kirjaimia kaikkialta ympäristöstään. Lisäksi hän jatkuvasti miettii, millä kirjaimella mikin sana alkaa. Selvä herkkyyskausi asialle siis!

Olen aikoinani luvannut, että voin opettaa joskus hänelle kirjaintaikoja, joiden avulla oppii lukemaan aivan itse, ja tänään minun piti lunastaa tuo lupaus. Kaivelimme kirjahyllyn uumenista Hannele Huovin valloittavan ihanat Salaisen maan eskarikirjat ja laulut. Toivottavasti CD on vielä sellaisessa kunnossa, että laulut kuuluvat, luritukset ovat olleet vuosikausia meidän perheen lempilauluja...

Itse rakastan Hannele Huovin lastenkirjoja, joten paketti on minulle itsellenikin tosi mieluista luettavaa. Materiaali on lisäksi Kristiina Louhen kuvittamaa, joten nautinto on tälläkin saralla taattu.

Tästä meidän yhteinen seikkailu sitten alkaa. Katsotaan keväällä, kuinka monta kirjainta olemme yhdessä oppineet! Pelkät sadutkin ovat toki lukemisen arvoisia. Itse en ole mikään eskariope enkä todellakaan ole saanut asiaan mitään koulutusta. Tuskin kovin harhaan poikaa kuitenkaan pystyn opettamaan, esikoinen ainakin oppi aikoinaan taikojen avulla lukemaan ja nyt hän lukee sujuvammin kuin moni aikuinen.

Meille tulee mukava kevät! Minä olen vähän höpsähtänyt tällaisiin lapsellisiin asioihin. Työpaikallanikin kiersi aikoinaan sitkeästi huhu, että olen ollut Pikku Kakkosessa töissä, kun käytin kyseisen ohjelman puseroa... Ei muuten yhtään pöhkömpi työpaikka olisikaan!!!
Nämä ovat niin söpöjä kuvia!
Kaikki piirroskuvat Kristiina Louhen kuvitusta Hannele Huovin Salaisen maan sadut -teoksesta (WSOY, 2002).

6 kommenttia:

Miia kirjoitti...

Heips! Meillä myös tuo kirjainten maailma on avautunut 3-vuotiaalle. Aluksi niitä opittiin kirjastosta lainatusta aapisesta (neiti itse alkoi kysellä kirjaimista ja katsottuaan Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvaa osasi pyytää aapista luettavaksi), nyt apuna on mm. joulupukilta saatu Muumi-tietokone, kun kirjaimet ovat jääneet jo hienosti mieleen. Meilläkin on selvästi herkkyyskausi meneillään näihin asioihin.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvältä kuulostaa, että mukava kevät tulee...! Ihan kuin uusi vuodenaika olisi jo alkanut.

Terkkuja pienelle kirjainetsivälle!

M

hiiriemo kirjoitti...

Kirjainetsivä kiittää terkuista! I-herra alkaa kuulemma samalla kuin itikka, välitäthän terveiset eteenpäin?

Miia, meilläkin pelataan Muumi-koneella...Ihan kehittävä peli, vaikka äänenvoimakkuutta voisi vielä hieman hienosäätää..Lukuiloa pienelle neidille!

Sari kirjoitti...

Jostain löysin tieni tänne hiirulaisen maailmaan ja onpa ihania lastenkirjoja täällä! Rakastan Kristiina Louhen kuvittamia lastenkirjoja ja nämä menevät kyllä heti toivomuslistaan, täällä kaukana koti-Suomesta kun olemme. Kiitos kirjavinkeistä sinulle!

Heli kirjoitti...

Hannele Huovin sadut ja runot kieli ovat kielen ilotulitusta! Tykkään kovasti. Ja Kristiina Louhen kuvittamina pistämätön yhdistelmä.

Hieman uudempaa tuotantoa on Timo Parvelan kirjoittamat ja Virpi Talvitien omaperäisellä tyylillä kuvittamat kirjat "Keinulauta" ja "Karuselli" (meidän neiti väittää kirjan nimen olevan Karhuselli...hih)
Suosittelen!

hiiriemo kirjoitti...

Sari, suosittelen myös Salaisen maan laulut -cd:tä. Tosi kivoja lastenlauluja!

Ja Heli, ihania ovat vinkkaamasi kirjat. Virpi Talvitie onkin yksi suosikkikuvittajistani. Huovin kanssa yhteistuotantoa on ainakin ihanainen joulukirja "Matka joulun taloon". Vai karhuselli! Mainio oivallus! :)

Onneksi Suomessa kustannetaan paljon laadukasta lastenkirjallisuutta!