torstai 25. maaliskuuta 2010

Päivän opetus

Meillä herkuteltiin tänään sämpylöillä - jo toisen kerran tällä viikolla. Kaapissa on aina kuivahiivaa näitä herkkuhetkiä varten. Teen yleensä kaurasämpylöitä. Itseäni hieman ärsyttää, kun kaupasta ei tahdo löytyä leipää ilman E-koodeja, joten siksikin on mukava leipoa välillä aivan itse.

Yleensä luen kaupassa pakkausselosteet aika tarkkaan. Tytön maitoallergia on tietenkin se tärkein syy tuoteselosteiden tutkimiselle, mutta myös näitä E-koodeja yritän seurailla, vaikka en niihin kovin tarkkaan ole oikeasti edes perehtynytkään. Eikös se hyvä periaate ole, että älä syö sitä, minkä sisältöä et ymmärrä?

Sattumalta katsastin tänään jauhopussin tuoteselosteen ja sen jälkeen vähän yhden sun toisenkin purkin ja pussukan. Meidän sämpylät eivät sitten olleetkaan E-koodittomia. Vehnäjauhoissa oli jauhoparannetta (E300), kuivahiivassa emulgointiainetta (E 491) ja suolapakkauksen tuoteseloste sellaista hepreaa, että parempi kai lopettaa moisen aineen käyttö aivan kokonaan. Puhtaat paperit saivat sentään ihana Elovena ja suloinen siirappi sekä suomalainen rypsiöljy, onneksi.

Mikä oli siis se päivän opetus?
1. Osta tuoretta hiivaa pakastimeen.
2. Lue myös jauhopussien tuoteselosteet.
3. Lopeta turha nipotus.
4. Leivo jatkossakin herkkusämpylöitä. :)
 
"Delicious!" huusivat lapset kuorossa.

***
Pienten suosikkiohjelma televisiossa on aamuisin Juniorilta tuleva Seikkailija Dora. Ohjelman myötä lapsukaiset ovat kovasti kiinnostuneet englannista ja ruvenneet jopa puhumaan vieraalla kielellä. Excellent!

13 kommenttia:

Jonsku kirjoitti...

E300 on muuten askorbiinihappoa elikä C-vitamiinia. Ainakin Eviran sivuilta löytyy e-koodiavain.

Minäkin pyrin välttämään hurjia lisäaineluetteloita - tai pikemminkin kun niitä jossain muodossa tulee kuitenkin (kuten karkit...), niin sit just vaikka leivässä ja lihassa (marinoituja en juuri osta) tms. pyrin välttämään.

maikku kirjoitti...

hyvännäkösiä sämpylöitä! mäki leivon usein ite sämpylöitä ja leipää. en oo koskaan oppinu käyttään kuivahiivaa.. tuorehiivakin säilyy kuitenkin aika pitkään ihan jääkapissakin..

Saara kirjoitti...

Hyvän näköisiä sämpylöitä!! :)
Ite luen hirmu vähän pakkausselosteita, mut joka pakkauksesta melkein löytyy joE-koddeja... Suosin kuiteskin ihan kotiruokaa, ite leivottua leipää, pullaa yms. Jos sillä saisi edes vähän vähemmän E-koodamatonta ruokaa.. :)

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Nyt alkoi tehdä mieli tuoretta leipää tai sämpylöitä. Meillä on perjantai (ja usein myös lauantai) leipomispäivä, joten pitäisiköhän huomenna tehdä sämpylöitä :)
Blogissani on sinulle jotain. Käy kurkkaamassa!

-TIINA- kirjoitti...

Voi voi, siitä on aikas pitkä aika kun olen leiponut sämpylöitä! Oikein hävettää....pitäisköhän mun nyt reipastua ;)

Lena kirjoitti...

Herkulliset näköiset sämpylät! Meilläkin leivotaan usein sämpylöitä ja olen ollut niin hyväuskoinen, ettei ole tullut mieleenikään että jauhoissa olisi E-aineita. Täytyy tarkistaa, kiitos vihjeestä!

Juu, meidän 5-v on innostunut katsomaan Zorroa, englanniksi ja mielenkiintoisia sanoja ja fraaseja hän sieltä poimii... Pari päivää sitten kuului -äiti, mitä tarkoittaa "you incompetent fool"? Heh, lausui vielä täysin oikein ja selkeästi...

Aurinkoista viikonloppua!
/Lena

Hanneles bokparadis kirjoitti...

jo, hyvää, ja oma leipä maksaa vain kymmenes osa ostetun hinnasta, täällä.

Teija kirjoitti...

Sämpylöitä tekee mieli täälläkin leipoa, mutta kovia niistä tulee kuitenkin? :) Ei ollenkaan noin pehmeän näkösiä...

Jauhoissakin E:tä?? vau. Pitääpi sanoa anopille, että jatkaa niiden luomujauhojen ja ryynien tilaamista! Roudailee niitä yleensä meillekin.

Seikkailija Dora rules täällä myös :) Velmu älä vohki...

Joana kirjoitti...

Selina, kiitos tiedosta. C-vitamiinia, mielenkiintoista! Tuo avain olisi ihan hyvä olemassa, kun tuntuu, että toiset lisäaineet on ihan jees ja toiset sitten kauheaa myrkkyä. Meillä kyllä syödään karkkia joka perjantai ja jäätelöä vieläkin useammin, joten koodien tarkkailuun on kyllä ihan aihettakin.

Maikku, kuivahiiva vaatii vain sen lämpöisen nesteen, muuten käyttö on tosi helppoa. Meillä jostain syystä jääkaapista löytyy aina kivikovia tuorehiivamöykkyjä, joten siksi olen suosinut tuota pussiversiota. Tapansa kullakin!

Saara, oikea kotiruoka on ihan ok, luulen, että einesruoka on se kaikista pahin vaihtoehto ja jos jotain kannattaa kyttäillä, aloittaa voisi aromivahventeista (E621 jne.). Niistä liikkuu kaikenlaisia huhuja.

Lumiomena, kiitos! :) Olen tosi huono näiden tunnustusten suhteen, mutta aina yhtä kivalta tuntuu sellainen saada.

Prinsessatrio, leivo ihmeessä tai laita tytöt leipomaan!

Lena, hauska tuo "lentävä lause". Lapsilla on yllättävän tarkka kielikorva! Lieneekö teilläkin herkkyyskausi asian suhteen?

Hannelen paratiisi, totta, onneksi leipominen on edullinen harrastus ja lisäksi kaupan sämpylät ovat kauheaa puppua kotitekoisiin verrattuna. Tosin omatekoisia aina syökin sitten suhteessa enemmän...

Teija, meillä nuorimmaisen ehdoton lemppari on Velmun "TYHMÄÄ!" Hetken jo ehdin ihmetellä, mistä se tuonkin jo oppi, kun muut eivät meillä sanaa kauheasti viljele.

Voi ihanaa, jos saat luomujauhot ihan suoraan kotiin! Olet onnekas!

Titta kirjoitti...

Nuo leipien lisäaineet hiertävät minuakin! Mutta luomu on oikotie onneen - sekä jauhoissa että leivissä!

Minä olen yrittänyt kotileivonnaisista tehdä vähemmän "puppua" käyttämällä täysjyvävehnäjauhoja - eikä kukaan ole toistaiseksi valittanut. Kantapään kautta olen oppinut, että ruuanlaitossa suurustamiseen täysjyväjauhoja ei kannata käyttää. Ilmeisesti sitko puuttuu niistä kokonaan, koska neste ei todellakaan suurustu niillä. On vähän laihaa se nakkikastike... :)

Joana kirjoitti...

Totta Titta! Luomua pitäisi suosia, mutta välillä aina pihiys yllättää ja ostan tarjouksesta jotain aivan muuta. Meilläkin esim. pitsapohjaan laitetaan vehnäjauhojen sekaan täysjyväruista ja on muuten hyvää.

Ehditäänköhän me kahvilla ennen kesää? ;)

Titta kirjoitti...

Ehh... Tänään kaupassa käydessäni mielenkiinnosta jauhohyllyllä tutkailin pussien kylkiä ja yllätyspyllätys: kahdesta luomuvehnäjauhosta toisessa oli jauhonparannetta, toisessa ei. Olkooonkin, että tuo jauhonparanne on ei taida tosiaankaan niitä haitallisimpia lisäaineita olla.

Totta puhuen, me kyllä oltaisiin ehditty kahvitella, mutta meillä ollaan vaihteeksi sairasteltu... :( Katsotaan nyt tämä kierros mahatautia kunnolla ohi, ja sitten kahvitellaan!

Joana kirjoitti...

Ok, kierros ei ole vielä ehtinyt meille asti, mutta kovasti tuota tautia tuntuu olevan liikenteessä, keljua!